De Rommelspeeltuin als PraktijkLeerWerkPlaats
De Rommelspeeltuin in Utrecht opent 5 april weer haar deuren. Een mooie plek om bezig te zijn met de theorie én praktijk van het vrij en risicovol spelen van kinderen. Daarom wordt hier gestart met een PraktijkLeerWerkPlaats voor professionals, vrijwilligers en andere geïnteresseerden in risicovol spelen, playwork en loose parts.
Workshop Faciliteren en begeleiden van Loose parts in De Rommelspeeltuin op woensdagmiddag 16 april.
Naast theorie en achtergronden (zie tekst onderaan) gaan we deze middag de praktijk observeren en bespreken van De Rommelspeeltuin in Utrecht. Hoe spelen kinderen met loose parts en wat is de rol van de 'speelwerker'.
De workshop is van 14.30 tot 17.00 uur. Heb je interesse in deze workshop, koop een ticket via de webshop hieronder. Er is plek voor 10 - 25 deelnemers en de kosten bedragen € 60 (incl. BTW). De opbrengst komt ten goede aan het project Rommelspeeltuin. Deze workshop wordt verzorgd door Martin van Rooijen.
Workshop Faciliteren en begeleiden van Loose parts in De Rommelspeeltuin op woensdagmiddag 16 april.
Naast theorie en achtergronden gaan we deze middag de praktijk observeren en bespreken van De Rommelspeeltuin in Utrecht. Hoe spelen kinderen met loose parts en wat is de rol van de 'speelwerker'.
De workshop is van 14.30 tot 17.00 uur.
Een week van tevoren ontvang je de laatste informatie.
Training faciliteren en begeleiden van Loose Parts

‘Loose Parts Play’ is het spelen met losse spullen en materialen die geen speelgoed zijn, het zijn spullen zonder gedefinieerd gebruik die door kinderen zelf kunnen worden verplaatst, aangepast, gecontroleerd, gewijzigd en gemanipuleerd. Bijvoorbeeld kratjes, kabelrollen, buizen en slangen of natuurlijke materialen als stammetjes, takken en stenen. Het verzamelen en verzorgen van loose parts en het faciliteren en begeleiden in de praktijk kent diverse aandachtspunten. Wat zijn ‘speelbare’ materialen, welke materialen bieden ‘affordances’, speelmogelijkheden voor een brede leeftijdsgroep, hoe kom ik aan deze materialen, bij voorkeur kosteloos, en hoeveel is er nodig. Hoe begeleid je het spelen met loose parts, en hoe ga je om met ‘verzamelen’ en ‘kapot maken’. In deze training krijgen begeleiders, professionals, vrijwilligers en ouders, de theorie en achtergronden mee en praktische tips voor hoe je kinderen de ruimte geeft bij het spelen met loose parts. Met filmpjes en foto’s van mooie voorbeelden uit Groot Brittanië en Australië. En er wordt ook zelf gespeeld met loose parts om zelf te ervaren wat het is en wat het met je doet.